Bułgarzy są narodem, który uwielbia przesiadywać i spotykać się w restauracjach – gospodach tzw. mehanach. Na wstępie powiem, że trzeba rozróżniać bułgarskie mehany od restauracji zrobionych typowo dla turystów. Różnią się one nie tylko wystrojem, ale przede wszystkim jakością oferowanych posiłków, wysokim standardem obsługi oraz często korzystniejszą ceną jedzenia. W mehanach dostaniemy także większość tradycyjnej kuchni bułgarskiej – w przeciwieństwie do restauracji nastawionych na turystykę gdzie w menu królują różnego rodzaju pizze i inne wytwory kultury zachodu. W typowej mehanie do posiłku przygrywa ludowa kapela, a ucztujący w niej goście potrafią biesiadować godzinami. Posiłki z zasady nie składają się z jednego czy dwóch głównych dań. Bułgarzy lubią sobie podjadać więcej, ale mniejszych dań. Płacąc rachunek, możemy spokojnie zostawić pieniążki (jeżeli chcemy dać napiwek – a warto – zwłaszcza jeżeli chcemy wrócić jeszcze w to samo miejsce i jeżeli kelner na to zasłużył – zostawmy pieniądze i wyjdźmy, jeżeli nie, poczekajmy na resztę. Prosząc o rachunek mówimy po bułgarsku : może li smetkata? Więcej zwrotów w tym wątkuKLIK