Jej przygotowanie to tradycja i zarazem rytuał:) Używana w kuchni przez cały rok jako dodatek do pieczeni lub do sałatek, często zawiera cebulę lub gotowaną fasolę. Podobno bułgarskie dzieci uwielbiają na śniadanie kromki chleba posmarowane lutenicą i białym serem.Produkty:

  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Paprykę należy lekko przypiec w garnku lub na patelni (zalać małą ilością wody) ok. 10 minut.

Pomidory należy zapiec też ok. 10 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Następnie paprykę i pomidory drobno pokroić i wrzucić do naczynia. Dodać pokrojoną pietruszkę, doprawić do smaku przyprawami i oliwą i wszystko dokładnie wymieszać.