Krowi, owczy, kozi –podawany jest w bułgarskiej kuchni w sposób urozmaicony. Jest podstawą nadziewanej papryki. W bułgarskiej kuchni „biurek” jest rodzajem banicy z serem, jednak znaczenie tego słowa przylgnęło również do innych potraw.

DSC01886
Produkty:

  • 1kg świeżej czerwonej papryki
  • 250gr białego sera owczego
  • 4 jajka
  • 1-2 natki pietruszki
  • 1-2 wiązki kopru
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej

Masa do zalania (zalivkata):

  • 500gr kwaśnego mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • wiązka kopru
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:
Oczyścić paprykę i opiec na grillu bądź patelni ze wszystkich stron, aż stanie się ciemna. Wsadzić ją do dużego naczynia, przykryć pokrywką, poczekać aż wystygnie i obrać.
Czosnek drobno posiekać, wymieszać go z koprem, solą i kwaśnym mlekiem i roztrzepać. Ser rozdrobnić widelcem, dodać jajko, posiekany koper i pietruszkę i dobrze wymieszać. Każdą paprykę wypełnić 2-3 łyżkami masy z sera. Przygotować naczynie z mąką, naczynie z bułką tartą i naczynie z rozbitymi jajkami. Paprykę obtoczyć w mące, jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju w wysokim naczyniu 1-2 minuty z każdej strony, aż papryka stanie się złocista. Położyć na serwetce, żeby ociekła z tłuszczu. Papryki podawać oblane „zalivką”, a resztę tej masy podać w osobnym naczyniu.