Produkty:
- 1kg świeżej czerwonej papryki
- 250gr białego sera owczego
- 4 jajka
- 1-2 natki pietruszki
- 1-2 wiązki kopru
- mąka
- bułka tarta
- olej
Masa do zalania (zalivkata):
- 500gr kwaśnego mleka
- 2 ząbki czosnku
- wiązka kopru
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Oczyścić paprykę i opiec na grillu bądź patelni ze wszystkich stron, aż stanie się ciemna. Wsadzić ją do dużego naczynia, przykryć pokrywką, poczekać aż wystygnie i obrać.
Czosnek drobno posiekać, wymieszać go z koprem, solą i kwaśnym mlekiem i roztrzepać. Ser rozdrobnić widelcem, dodać jajko, posiekany koper i pietruszkę i dobrze wymieszać. Każdą paprykę wypełnić 2-3 łyżkami masy z sera. Przygotować naczynie z mąką, naczynie z bułką tartą i naczynie z rozbitymi jajkami. Paprykę obtoczyć w mące, jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju w wysokim naczyniu 1-2 minuty z każdej strony, aż papryka stanie się złocista. Położyć na serwetce, żeby ociekła z tłuszczu. Papryki podawać oblane „zalivką”, a resztę tej masy podać w osobnym naczyniu.