Jutro Wigilia. Z tego powodu umieszczam recepturę na banicę z dynią, gdyż jest to tradycyjna bułgarska potrawa przygotowywana właśnie z tej okazji. Jest to jedna z moich ulubionych potraw, na jakie poluję będąc w Bułgarii. Przy odrobinie szczęścia i pomocy porządnej baniczarnicy udaje mi się ją pochłonąć już we wrześniu. W języku potocznym, myśląc o kimś, że jest durny i nieokrzesany, możemy go nazwać „tikwenik”;)
 

Produkty:

1 opakowanie gotowego ciasta (przypomina ciasto francuskie, jest jednak o wiele cieńsze i składa się z kilkunastu warstw, można je kupić w każdym większym bułgarskim markecie):

  • pół dyni
  • 1 łyżka cukru
  • 200g orzechów
  • pół opakowania cynamonu
  • 1 łyżka oleju do posmarowania
  • cukier puder do posypania

        Przygotowanie:

        W naczyniu z olejem podusić startą dynię, dodać cukier i cynamon mieszając od czasu do czasu. „Płaty” ciasta (najlepiej brać po dwa) posmarować masą z dyni i zawijać jak banicę. Układać ciasto w wysmarowanej olejem formie. Piec około 30 min. w 220 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.BANICA